Dymka Różna

Cebula z dymki – jakość zbiorów

Uprawa cebuli z dymki należy do jednych z najstarszych sposobów uprawy cebuli. Pozwala na szybkie otrzymanie roślin z dużym korzeniem i dobrze wykształconym szczypiorem.
Metoda ta składa się z dwóch etapów – w pierwszym roku produkujemy cebulki (dymki) o średnicy 5–25 mm, a w kolejnym sadzimy je na polu, aby otrzymać cebulę właściwą.
Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy zrezygnować z własnej produkcji i kupić gotowe cebulki w sklepie.

Suszenie

Jednym z bardzo ważnych etapów uprawy dymki jest jej właściwe przechowywanie, ponieważ dymka bardzo często wykazuje pośpiechowatość, czyli tendencję do wybijania w pędy kwiatowe. Wytwarzanie się pośpiechów jest szkodliwe, gdyż obniża wartość korzenia. Najczęściej jest to spotęgowane długotrwałym chłodem w okresie wiosny.

Jak zapobiec nadmiernemu i zbyt wczesnemu wybijaniu dymki w pędy kwiatowe?
Wykazano, że suszenie dymki w temperaturze powyżej 20°C przez określony czas przeciwdziała temu zjawisku. Dymkę należy kupić jak najwcześniej, gdyż u producentów przechowywana jest w chłodniach, a w sklepach w niedogrzanych pomieszczeniach. W warunkach domowych łatwiej dymkę ogrzać i podsuszyć.

Dobre wysuszenie gwarantuje nam, że cebula nie będzie wybijać w pędy kwiatowe. Cebulę należy suszyć wieszając ją w pobliżu grzejników najlepiej w workach siatkowych, jutowych, torebkach papierowych. Nigdy nie należy suszyć cebuli w workach foliowych.

Przeprowadzano już odpowiednie badania w tym temacie. Sprawdzano wpływ kilku sposobów przechowywania dymki dużej (o średnicy 20-25 mm) na wielkość i jakość plonu cebuli.

Wyniki: skrócenie przechowywania dymki w niskiej temperaturze oraz wydłużenie składowania w temperaturze 20°C, wpłynęło istotnie na spadek liczby roślin z pośpiechami.

Pamiętać należy jednak, że czas suszenia dobrany musi zostać do grubości dymki. Malutką dymkę łatwo przesuszyć.

Płodozmian

Płodozmian to zaplanowane z góry wieloletnie zagospodarowanie grządki oparte na zmienności i następstwie upraw.

O ile cebula może być uprawiana na tym samym stanowisku przez kilka lat – stwarza to niebezpieczeństwo wystąpienia chorób i szkodników. Ponadto brak płodozmianu sprzyja rozwojowi wielu chwastów, które ciężko później zwalczyć.

Zalecane jest zatem odpowiednie zmianowanie i uprawianie cebulowych po sobie nie częściej niż co 3–4 lata. Dobrym przedplonem dla niej są rośliny bobowate i ogórki.

Nawożenie

Cebula ma niskie potrzeby nawozowe ale niestety źle reaguje na niedobory próchnicy w glebie. Najlepiej cebule uprawiać w pierwszym roku po oborniku.

Ze względu na słabo rozwinięty system korzeniowy gorzej pobiera składniki pokarmowe z gleby. Ponadto wrażliwa jest ona na zasolenie, dlatego nawozy powinny być pozbawione chloru.

Kup dymkę z dostawą do domu, punktu odbioru lub wybranego paczkomatu >>


Do you want to hide this popup?