Cebule: dymka
Oferta cebuli dymki to kilkanaście odmian. Dostępnech w sezonie wiosennym (od lutego) i jesiennym (od sierpnia).
W sprzedaży dymka w różnych klasach grubości, w opakowaniach 500 g. i 250 g., a także na wagę.
O dostępność konkretnych odmian pytaj na bieżąco naszych sprzedawców.
Późna, bardzo plenna, o dużej trwałości podczas przechowywania. Tworzy cebule wyrównane w kształcie, o masie 120-160 g. Miąższ biały, smaczny. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i przechowywania.
Odmiana przeznaczona do długiego przechowywania (aż do pierwszych dni czerwca). Średnio późna, plenna. Tworzy kuliste cebule o ciemnozłotej, dobrze przylegającej łusce. Miąższ jest twardy, kremowobiały. Cebule do 100 g.
Późna odmiana o dużych, twardych, kulistych cebulach odpornych na urazy mechaniczne. Odporna na mączniaka rzekomego. Miąższ twardy, smaczny. Dobrze się przechowuje.
FINEZJA to odmiana średnio wczesna, cebule wyrównane o masie ok. 120-140 g. Łuska w kolorze białym, błyszcząca. Miąższ dość twardy o łagodnym smaku. Odmiana bardzo dobrze przechowuje się nawet do końca marca.
Późna, średnio duża domiana (150-200 g.) o kulistym kształcie z lekkim spłaszczeniem od góry. Łuska fioletowopurpurowa, miąższ fioletowobiały, chrupki, łagodny w smaku.
Odmiana średnio wczesna, silnie wydłużona, bez skłonności do wyrastania. Łuska mięsista biała, średnio łagodna w smaku. Wysoka plenność, plonuje wiernie, niezależnie od warunków wegetacji.
Odmiana o dużych, lekko spłaszczonych cebulach z jasną łuską, kremowym miąższem i lekko ostrym smaku. Przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia oraz do długiego przechowywania.
WENTA to średnio późna, plenna odmiana cebuli czerwonej. Cebule duże, o średniej masie 100-110 g, kształtu lekko spłaszczonego do kulistego. Miąższ twardy, soczysty, fioletowo-biały. Wyróżnia się łagodnym smakiem. Cebulę tę można przechowywać do czerwca.
Spłaszczona, wczesna odmiana cebul (90-160 g.). Lekko ostry białokremowy miąższ, łuska słomkowożółta. Utrzymuje wysoką jakość podczas długiego przechowywania.
Odmiana o okrągłych cebulach i pięknej żółtej łusce. Szczypior bardzo smaczny. Może być uprawiana na glebie dowolnego typu i nadaje się do przechowywania.
Odmiana średnio wczesna, o okręgłych cebulach z czerwoną łuską. Nadaje się do krótkiego przechowywania i toleruje wszystkie rodzaje gleb. Rodzi gęsty i smaczny szczypior.
Najbardziej popularna odmiana szalotki, rodzi okrągłe cebule o złotożółtej skórce. Odporna na choroby, szkodniki i na mróz. Rośnie w każdej ziemi. Znakomita do długiego przechowywania i bezpośredniego spożycia.