Nasiona pora

Nie zabraknie go ani na surówki, ani na sałatki, i na porowe kremy wystarczy, ponieważ nasiona pora gęsto kiełkują, łatwo się przyjmują, szybko dorastają i chrup, chrup, chrup.

 Którego pora wybrać? 

Wybierz ulubioną odmianę lub wypróbuj coś nowego. A może uprawiasz pory po raz pierwszy? Tym bardziej – wybór się poszerza i jeszcze więcej smaków do odkrycia.

Nasiona porów dzielimy głównie na odmiany letnie, jesienne i zimowe. Różnią się przede wszystkim wczesnością, grubością i mrozoodpornością.

Wczesne odmiany porów przeznaczone są do zbiorów letnich. Charakteryzują się długą, acz niezbyt grubą łodygą rzekomą, czyli białą częścią jadalną. Przeznaczane są na szybszą, bezpośrednią konsumpcję na świeżo.

Pory średnio późne i późne przeznaczone są na zbiory późnojesienne i zimowe. Ich łodyga jest zazwyczaj dużo grubsza, a część biała nieco krótsza. Odmiany późne znakomicie zimują w gruncie i mogą być pozostawione w takim stanie na zbiory wiosenne.