Listki, które układają się w piękne rozetki, są ciemnozielone, kruche, całkowicie pozbawione goryczki.
Teraz roszponka idealnie nadaje się do uzupełnienia zimowych sałatek, bo jest smaczna i zdrowa, zawiera dużo witaminy A, C, B9, jest źródłem błonnika.
Żeby uprawiać roszponkę w ogrodzie warto wybrać dla niej słoneczne, lekko osłonięte grządki. Gleba nie może być zbyt lekka i sucha, bo roszponka ma płytki system korzeniowy.
Optymalnym terminem wysiewu nasion roszponki jest koniec sierpnia i ewentualnie początek października. Zbiory są możliwe od grudnia, aż do wiosny. Nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Kilka razy spulchniłam ziemię wokół roślinek i wyrwałam pojedyncze chwasty.
Jeśli nie macie ogrodu, można spróbować uprawy w doniczce na balkonie. Tu również trzeba jej zapewnić słoneczne stanowisko i regularnie nawilżać.
Istnieje możliwość jej uprawy na przełomie marca i kwietnia. Spróbuję wkrótce i przekonam się, czy uzyskam równie smaczny i dorodny plon.