Pamiętaj o pszczołach i owadach zapylających. Uprawiaj kwiaty, warzywa i inne rośliny miododajne będące owadzią stołówką długi sezon.

Więcej ⟶

Temperatura kiełkowania nasion warzyw i czas wschodów

Ile odczekać nim skiełkują pomidory w szklarniowych warunkach? Albo cebula wysiana do gruntu? Nasiona fasoli kiełkują w 3 dni, ale pietruszka potrzebuje już prawie miesiąc. Przejrzeliśmy wiele źródeł, aby przygotować krótkie podpowiedzi dla każdego popularnego warzywa. Odszukaj swoje smaki i sprawdź jaka jest optymalna temperatura kiełkowania nasion, średni czas wschodzenia, prawidłowe pH gleby i… kontroluj uprawy od pierwszego dnia.
Sadzonki rabarbaru

Pamiętaj
Kiełkowanie nasion zależy od wielu różnych czynników, a podane poniżej wartości są wynikiem najlepszych praktyk ogrodniczych. Wiele elementów jak: właściwe oświetlenie, jakość nasion, higiena uprawy mają ogromny wpływ na wynik kiełkowania i wigor siewek. Nasiona poddane dodatkowej obróbce (otoczkowane, na taśmie) kiełkują dłużej i wymagają innych warunków w pierwszym etapie uprawy.

Nasiona Grochu Wysypane

Arbuz

Nasiona arbuza (kawonu) wszchodzą w czasie  7-10 dni , ale muszą mieć warunki cieplarniane.
Optymalna temperatura kiełkowania:  min. 22-25°C  (30°C też będzie znakomicie ?).
Nasiona wysiej do lekkiej, przepuszczalnej gleby o  pH 6,5–7,5. 

Sprawdź naszą półkę z nasionami arbuzów i rozpocznij słodką przygodę →

Bakłażan

Nasiona bakłażana (oberżyny) potrzebują średnio  5-10 dni  w cieple, aby pokazać kiełki.
Ciepło dla nasion bakłażana to temperatura  powyżej 22°C  (niektórzy polecają nawet 27-32°C).
Po wykiełkowaniu dobrze rośnie w temperaturze obniżonej do 19-21°C.
Pod wysiew bakłażana wybierz podłoże o  pH 6,5-6.6. 

Wielki krok do własnej uprawy to znakomite nasiona oberżyny kilku odmian →

Bób

Nasiona bobu preferują chłodniej i wykiełkują już przy  3-4°C  w gruncie.
Aby nasiona skiełkowały i wyjrzały ponad ziemię musisz poczekać  7-10 dni  od wysiewu.
Siewki bobu wytrzymują przymrozki nawet do -4°C.
Żyzna, wilgotna, bogata w próchnicę ziemia o  pH 6,5-7,0  to znakomity początek.

Nasiona bobu wybierzesz spośród polecanych odmian →

Brukiew

Jeśli temperatura podłoża ma conajmniej  3-4°C  nasiona brukwii dostaną sygnał do wschodów.
Na pierwsze kiełki brukwii czekamy  5-10 dni,  więc jest chwila, aby przejrzeć przepisy na dania z tym niedoceniamym warzywem.
Brukiew dobrze rośnie na glebach próchnicznych i wilgotnych o kwasowości w przedziale  pH 6,0-7,5. 

Brukselka

Zobacz: Kapusta brukselska ↓

Burak ćwikłowy

Ogólnie rzecz biorąc, najlepsze zabarwienie miąższu buraków uzyskuje się w niższych temperaturach, więc siew rozpocznij w kwietniu, gdy gleba ogrzeje się do temperatury  7-8°C. 
Nasiona buraka potrzebują  10-20 dni  na wschody, czyli dajemy im 2 tygodnie na swoje sprawy.
Buraki ćwikłowe rosną szybko na glebach lekkich lub gliniastych o  pH powyżej 6,0. 

Burak liściowy

Warunki uprawy buraków liściowych nie różnią się od wytycznych dla buraków ćwikłowych.
Takie nasiona skiełkują w  10-20 dni  gdy gleba będzie ogrzana do  conajmniej 7-8°C. 
Zapewnij nasionom buraków liściowych dobry start siejąc w mokre podłoże o  pH 6,0 i więcej. 

Cebula

Nasiona cebuli wymagają pełnego słońca i gleby o temperaturze  od 12°C. 
W niższych temperaturach wschodzi dłużej i słabiej rośnie.
Na wschody cebuli poczekajmy  10-20 dni. 
Nie żałuj żyznej, przepuszczalnej, najlepiej piaszczysto-gliniastej gleby  o pH 6,0–7,0. 

Odmiany amatorskie i profesjonalne możesz uprawiać samodzielnie z nasion cebuli, które dla Ciebie mamy →

Cukinia

Temperatura gleby  powyżej 22°C  pozwala na bezpieczny wysiew nasion cukinii.
Najlepiej posiej w żyzną, dobrze przepuszczalną gleba o  pH 5,8–6,8. 
W takich warunkach pierwsze wschody radują oczy po około  7-10 dniach. 

Wszystkie nasiona cukinii odmian o pondprzeciętnych cechach znajdziesz na naszych półkach sklepowych →

Cykoria

Nasiona cykorii kiełkują w glebie o temperaturze  15-20°C,  rośliny także bardzo dobrze rozwijają się przy chłodnej pogodzie (15-19°C).
Na wschody nasion cykorii musimy poczekać zazwyczaj  10-20 dni  od wysiewu.
Uprawiaj cykorie w glebie o  pH 5,5–6,5. 

Dynia

Dynia jest ciepłolubna, dlatego jej nasiona kiełkują w cieple, a optymalna temperatura dla wschodów dynii to  ok. 24°C. 
W wilgotnym podłożu nasiona kiełkują  7-10 dni. 
Żyzna, przepuszczalna gleba o  pH 5,8–6,8  to miejsce, w którym nasiona dynii będą się czuły jak w domu.

Nasiona dyni jadalnej to najlepsza droga do własnych kulinarnych przysmaków →

Fasola

W odpowiednich warunkach nasiona fasoli, zarówno szparagowej, jak i na suche ziarno, kiełkują w  3-10 dni. 
Fasolki rozwijają się prawidłowo gdy średnia temperatura podłoża w ciągu dnia wynosi  16-18°C  (w niższych temperaturach słabiej rośnie).
Optymalna temperatura gleby do kiełkowania nasion fasoli wynosi  21–32°C. 
Wybierz dobrze przepuszczalną ziemię o  pH w zakresie 6,5–6,8. 

Nasiona fasoli szparagowej karłowej, tycznej, zielonej, żółtej, fioletowej →

Fenkuł

Fenkuł (koper bulwiasty, koper włoski) preferuje żyzne, przepuszczalne gleby bogate w materię organiczną o  pH 6,5-7,5. 
Nasiona bardzo dobrze kiełkują w podłożu o temperaturze w przedziale  16-20°C. 
Wschody nasion fenkuła następują w przeciągu  14-21 dni  od wysiewu.
Uprawa wymaga odpowiedniego nawadniania.

Groch

Nasiona grochu kiełkują  od 12°C,  a rośliny preferują chłodniejszą pogodę. Potrafią też wzejść w niższej lecz trwa to dłużej, a siewki słabo rosną.
Wschody grochu trwają nie dłużej niż  5-10 dni. 
Aby uzyskać duże plony, należy zapewnić odpowiednią żyzność gleby i  pH 6,5-6,8. 

Smaczne strąki i słodkie kulki zapewnisz sobie wysiewając nasiona grochu

Jarmuż

Aby nasiona jarmuża dobrze wschodziły utrzymuj temperaturę gleby  powyżej 24°C  aż do kiełkowania, następnie obniż temperaturę powietrza do około 16°C.
W ciepłej ziemi pierwsze wschody pojawią się po  5-10 dniach  od wysiewu.
Jarmuż preferuje niższe temperatury uprawy, pomiędzy 13–24°C (optymalnie 16-21°C).
Przygotuj żyzną, przepuszczalną, glebę bogatą w materię organiczną o  pH w zakresie 6,0–7,5  i nieprzerwanie utrzymuj jej wilgotność.

Kabaczek

Nasiona kabaczka należy traktować tak samo jak nasiona cukinii czy dyni.
Siejąc do gruntu najlepiej, gdy temperatura ziemi osiągnie conajmniej  21°C. 
Produkując rozsady zapewnij im ciepłe podłoże i kiełkuj w temperaturze  24-35°C. 
Po  7-10 dniach  od wysiewu możesz spodzewać się pierwszych siewek kabaczków.

Kalarepa

Kalarepa preferuje łagodną lub chłodną pogodę. Nasiona kiełkują już w temperaturze  14°C. 
Po około  5-10 dniach  powinny wytworzyć się pierwsze siewki.
Przygotuj podłoże próchnicze, żyzne i wilgotne, o odczynie z zakresu  pH 6,0–7,0. 

Kalafior

Kalafiora skiełkujesz w temperaturze  od 14°C. 
Czas wschodów zdrowych nasion kalafiora powinien zamknąć się w przedziale  5-10 dni. 
Kalafior preferuje dobrze przepuszczalną, żyzną glebę bogatą w materię organiczną, o  pH 6,0–7,5  i stałej wilgotności przez cały sezon wegetacyjny.

Kapusta brukselska

Jeśli to możliwe nasiona kapusty brukselskiej wysiej w mokre i ciepłe podłoże o temperaturze około  20-24°C  i utrzymuj ciepło aż do skiełkowania nasion.
Następnie możesz utrzymywać niższą temperaturę powietrza, w okolicy 16°C.
Na wschody poczekaj  5-7 dni. 
Brukselka preferuje mokrą, żyzną glebę o  pH powyżej 6,0. 

Nasiona brukselki na półkach naszego sklepu dostępne od ręki →

Kapusta głowiasta

Produkując rozsadę kapusty nasiona wysiewamy do mokrego podłoża o temperaturze  powyżej 20°C. 
Siejąc późne odmiany wprost do gruntu dobrze jeśli średnia temperatura gleby nie będzie niższa niż  12°C. 
Po około  5-10 dniach  powinny wytworzyć się pierwsze siewki.
Uprawa kapusty wymaga żyznych gleb o  pH 6,5-7,5,  stale nawadnianych przez cały okres wegetacji.

Kapusta pekińska

Podobie jak wszystkie rośliny kapustne, kapusta pekińska najlepiej kiełkuje w podłożu o temperaturze w okolicach  24°C.  Po skiełkowaniu temperaturę powietrza obniża się do 16-21°C.
Pierwsze siewki potrzebują około  5-10 dni  na wystartowanie.
Uprawa kapusty wymaga żyznych gleb o  pH 6,5-7,5,  stale nawadnianych przez cały okres wegetacji.

Karczoch

Nasiona karczocha kiełkuj w temperaturze  21–26°C  i rozwijaj w temperaturze 15–21°C w dzień i 10–15°C w nocy.
Wschody nasion trwają  od 10 do 20 dni,  więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Karczochy wymagają bardzo żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby o  pH 6,5–7,0. 
Zanim zaczniesz zbiory karczochy potrzebują 10 dni w temperaturze 7,2–10°C, aby wywołać pączkowanie.

Koper

Nasiona kopru wysiewaj wprost do gruntu.
Najlepsze wchody nasion następują w temperaturze  18-21°C,  a pierwsze efekty widać po  7-21 dniach  od wysiewu.
Toleruje też niższe temperatury, ale wschody i rozwój kiełków nie są wówczas pewne.
Koper ogrodowy będzie rosnąć na większości gleb, ale preferuje żyzną i lekką, o gleby o odczynie lekko kwaśnym, czyli  pH 5,5-6,5. 

Nasiona kopru na każdą okazję znajdziesz w naszym asortymencie →

Koper włoski

Zobacz: Fenkuł ↑

Kukurydza

Nasiona kukurydzy są pełne wigoru same w sobie i kiełkują nie dłużej niż  3-5 dni. 
Warunkiem dobrych wschodów jest temperatura gleby, która musi wynosić  minimum 18°C. 
Sadzenie w zimnej glebie wiąże się z ryzykiem słabego kiełkowania.
Kukurydza nie urośnie w kwaśnym podłożu, dlatego zapewnij optymalny zakres  pH od 6,0-7,2. 

Najsłodsze odmiany kukurydzy wyhodujesz samodzielnie z nasion →

Marchew

Marchew kiełkuje w podłożu, które osiągnie temperturę minimum  3°C. 
Pierwsze wschody pojawiają się w  10-20 dni  od wysiewu. Jeśli wiosna jest chłodna, marchewka kiełkuje wolniej.
Marchew wymaga dobrze przepuszczalnych gleb o pH w zakresie  6,0-6,8. 
Głębokie, luźne i żyzne gleby piaszczysto-gliniaste i torfowe o dobrej zdolności zatrzymywania wilgoci dają proste i gładkie korzenie.

Kup nasiona marchwi i zapewnij sobie zdrowe warzywa na cały rok →

Melon

Aby nasiona melona skiełkowały, daj im  5-10 dni  obchodząc się bardzo ostrożnie, nie dopuszczając do wyschnięcia gleby.
Do chwili skiełkowania nasion utrzymuj temperaturę  27-32°C.  Później siewki i sadzonki dobrze rosną w temperaturze około 24°C.
Idealna jest lekka, dobrze przepuszczalna gleba o  pH 7,0  i południowa ekspozycja stanowiska.

Mizuna

Mizuna (też musztardowiec) nie boi się chłodu, a jej nasiona kiełkują momentalnie. Usiądź obok na  2-7 dni,  a nie ominie cię żaden szczegół ?.
Wymagania glebowe także minimalne: temperatura gleby  od 3°C,  zasobna w składniki pokarmowe, o dużej pojemności wodnej i  pH 6–7,5. 

Polecane do całosezonowej uprawy nasiona musztardowca i mizuny

Oberżyna

Zobacz: Bakłażan ↑

Ogórek

Nasiona ogórka wykiełkują w przeciągu  5-10 dni,  ale muszą mieć ciepło.
Do czasu wschodów utrzymuj temperaturę powyżej  21°C (22-24°C)  w dzień i 16°C w nocy.
Ogórek potrafi też wzejść w niższych temperaturach, ale trwa to dużo dłużej, a sama roślina słabiej rośnie.
Ogórki wymagają ciepłej, przepuszczalnej i żyznej gleby o  pH 6–6,8. 

Najłatwiejsze w uprawie odmiany ogórków i tradycyjne kwaszeniaki z nasion →

Okra

Okra (piżmian jadalny) uprawiamy z nasion, które bardzo dobrze wschodzą w ciepłej glebie.
Dla szybkiego kiełkowania utrzymuj temperaturę podłoża w zakresie  27-32°C. 
Siejąc wprost do gruntu gleba pod uprawę okry powinna być nagrzana do  conajmniej 21°C. 
Na wschody okry czekamy przeciętnie  7-14 dni. 
Przygotuj glebę żyzną, próchniczą o  pH 6,0-7,0. 

Papryka

Nasiona papryki w optymalnych warunkach potrzebują  5-10 dni  na wykiełkowanie.
Jeśli to możliwe, utrzymuj temperaturę gleby w przedziale  27-32°C  aż do wykiełkowania (w chłodniejszej glebie papryka kiełkuje bardzo powoli).
Siewki trzymaj w temperaturze ok. 21°C w dzień i 16°C nocy.
Papryka rośnie na dobrze przepuszczalnych, żyznych glebach o  pH 6,5. 

Wybierz swoją ulubioną odmianę, wysiej nasiona papryki i ciesz się znakomitymi owocami o dominującym smaku →

Pietruszka

Pietruszka to warzywo lubiące chłód – rośnie słabiej i ma zniekształcone korzenie, jeśli ma za ciepło.
Nasiona pietruszki kiełkują już w temperaturze  2°C,  dlatego siew wiosenny jest bardzo skuteczny.
Jednak trzeba swoje odczekać i po około  14-30 dni  od wysiewu możemy oczekiwać pierwszych wschodów. Utrzymuj wilgotną powierzchnię gleby w okresie kiełkowania.
Przygotuj stanowisko z głęboko uprawioną i żyzną glebą o  pH około 6,5. 

Pomidor

Nasiona pomidora wschodzą w ciągu  5-10 dni  od wysiewu gdy tylko zapewnisz im optymalne warunki przy produkcji rozsady.
Pojemniki z wysianymi pomidorami trzymaj w temperaturze  24-29°C  i umiarkowanej wilgotności.
Pomidory potrafią też wykiełkować w niższych temperaturach, ale gdy mają zimno, nie mogą pobierać fosforu z podłoża.
Sadzonki pomidorów uprawiaj w temperaturze  16-21°C  unikając wystawiania ich na następujące po sobie nocne temperatury poniżej 7°C.
Preferowana gleba o  pH 6,0–6,8. 

Znakomity wybór nasion pomidorów znajdziesz w naszym sklepie →

Por

Nasiona pora kiełkują w podłożu o temperaturze  powyżej 15°C,  następnie temperatura może być niższa (od 12°C). Kiełkowanie w niższych temperaturach trwa znacznie dłużej.
Siewki porów otrzymujemy po  10-20 dniach  od wysiewu nasion.
Pory są roślinami żarłocznymi i dla uzyskania najlepszych rezultatów wymagają bardzo żyznej gleby o  pH 6,2–6,8. 

Rabarbar

Nasiona rabarbaru wykiełkują w  10-14 dni  w ciepłym podłożu o temperaturze wynoszącej  20-30°C. 
Sadzonki wysadź w miejsce w pełnym słońcu, w dobrze przepuszczalną, żyzną glebę o optymalnym  pH 6,0-6,8  (tolerują pH 5,7–7,0).
Przed wysiewem nasiona rabarbaru należy moczyć przez 2 godziny.
Rabarbar z nasion nie zawsze powtarza cechy rośliny matecznej.
Wieloletni rabarbar dobrze radzi sobie z przymrozkami.

Roszponka

Roszponka dobrze rośnie w chłodnych i łagodnych warunkach pogodowych.
Nasiona roszponki można siać w dowolnym momencie, gdy temperatura gleby waha się w zakresie  5–20°C.  Nie siej, jeśli temperatura gleby przekroczy 20°C, ponieważ nasiona przejdą w stan uśpienia.
Po  7-14 dniach  od wysiewu pojawiają się pierwsze siewki roszponki.
Najlepiej rośnie na glebach żyznych o  pH 6,0-7,0. 

Rzepa

Rzepa toleruje umiarkowany chłód i wykiełkuje już w temperaturze  powyżej 2°C,  co zajmie jej  4-6 dni. 
Nasiona rzepy preferuje żyzną, dobrze przepuszczalną glebę o  pH 6,0–7,5. 

Rzeżucha

Rzeżuchę uprawia się cały rok na wacie w pojemnikach ustawionych w ciepłych pomieszczeniach.
Nasiona rzeżuchy kiełkują momentalnie (w 1 dzień) w temperaturze pokojowej, czyli od około 20°C.

Rzodkiew

Nasiona rzodkwi wymagają podobnych warunków uprawy co rzodkiewki ↓ z uwzględnieniem specyficznych terminów siewu niektórych odmian.

Rzodkiewka

Nasiona rzodkiewki można wysiewać w dowolnym momencie sezonu w zimnych i ogrzewanych tunelach oraz w gruncie zaczynając od wczesnej wiosny.
Rzodkiewki skiełkują w  4-6 dni  nawet w chłodniejszych warunkach, gdy gleba dopiero zaczyna nagrzewać się do temperatury powyżej  2°C  (optymalnie 10-14°C).
Uprawa rzodkiewki wymaga gleby przepuszczalnej o  pH w zakresie 5,8–6,8. 

Wybierz nasiona rzodkiewki i korzystaj z własnych plonów przez cały sezon →

Salsefia

Nasiona salsefii kiełkują  10-14 dni  i nie boją się chłodów, dlatego wystarczy  powyżej 2°C,  aby w przepuszczalnym podłożu wystartować pierwsze siewki.
Selsefia preferuje głęboko uprawiane, lekkie podłoże o  pH 6,5-7,5,  mające stałą strukturę do około 50 cm głębokości, aby korzenie rosły proste.

Sałata

Sałata jest odporna na chłodne warunki pogodowe i najlepiej rośnie w temperaturze 16-18°C, a najlepiej kiełkuje w temperaturze  poniżej 21°C. 
Nasiona sałaty mogą wejść w spoczynek termiczny gdy są barażone na działanie wysokich temperatur.
Kiełkowanie nasion sałaty trwa przeważnie  4-7 dni. 
Optymalne pH podłoża dla sałaty mieści się w przedziale  6,0-6,5. 

Uprawiaj eko, spożywaj świeże, ciesz się smakiem: nasiona sałaty masłowej, nasiona sałaty lodowej, nasiona sałaty liściowej →

Seler korzeniowy i naciowy

Seler korzeniowy i naciowy wymagają żyznych gleb o  pH w zakresie 6,0-7,0,  stale nawadnianych przez cały sezon.
Do kiełkowania nasiona selera wymagają światła.
Do czasu skiełkowania utrzymuj glebę wilgotną a temperaturę w przedziale  21-24°C. 
Sadzonki pojawiają się  po 10-20 dniach,  następnie temperaturę można obniżyć do 16-21°C.

Skorzonera

Nasiona skorzonery wykiełkują w  10-20 dni. 
Ziemia do wysiewu nie musi być szczególnie ciepła, wystarczy  od 2°C,  aby liczyć na pierwsze udane próby uprawy skorzonery z nasion.
Skorzonera ma za to wysokie wymagania glebowe, preferuje gleby próchnicze, gliniaste lub gliniasto-piaszczyste, głeboko uprawiane, o  pH 6,5-7,5. 

Szczaw

Aby cieszyć się smakiem delikatnych, kwaskowatych liści szczawiu wysiewaj nasiona na żyznej glebie od wiosny do połowy lata.
Nasiona szczwiu kiełkują w temperaturze  od 10°C,  ale konicznie muszą mieć wilgotno.
Wschody trwają zazwyczaj  7-14 dni. 
Wysiewaj i uprawiaj szczaw na glebach o odczynie  pH od 4,0 do 7,0. 

Szczypiorek

Szczypiorek wieloletni wysiewamy wprost do gruntu, który ogrzany jest do  conajmniej 12°C. 
Optymalne warunki startowe dla nasion szczypiorku to  18-21°C,  wówczas kiełkują w 7-14 dni.
Zapewnij glebę dość bogatą w próchnicę o  pH 6,6-7,2,  a jeżeli pH jest poniżej 6,0 – glebę musisz wapnować.

Sprawdź nasiona szczypiorku i wybierz swoją idealną odmianę →

Szparag

Nasiona szparaga najlepiej kiełkują temperaturze  23-27°C  w dzień i conajmniej 18°C w nocy.
Przeciętnie wschody szparagów trwają  10-25 dni. 
Szparagi preferują dobrze przepuszczalną, żyzną glebę o  pH 7,0  i stanowisko w pełnym słońcu lub półcieniu.

Szpinak

Nasiona szpinaku najlepiej kiełkują w chłodnej glebie.
Gdy podłoże utrzymuje temperaturę  ponad 2-3°C,  wschody następują w  5-7 dni. 
Szpinak rośnie na różnorodnych glebach, jeśli są wilgotne i żyzne, ale jest wrażliwy na kwasowość – pH powinno wynosić co najmniej  6,0, najlepiej 6,5–7,5. 

Szpinak nowozelandzki

W przeciwieństwie do tradycyjnego, szpinak nowozelandzki uwielbia ciepło i do skiełkowania potrzebuje mokrego podłoża nagrzanego do  conajmniej 20°C. 
Wschody są niespieszne i trzeba się uzbroić w cierpliwość na  20-30 dni  od wysiewu.
Używaj przekompostowanego podłoża o  pH w zakresie 6,0-7,0. 

Temperatura kiełkowania nasion warzyw to jeden z ważniejszych czynników decydujących o dobrym starcie naszej uprawy. Wiele warzyw nie rozpocznie wegetacji, gdy jest zimno. Z drugiej strony niektóre skiełkują tylko, gdy nie będzie zbyt ciepło. Dobrze jest mieć na uwadze te zmienne, kontrolować warunki otoczenia i zapewnić odpowiedni klimat dla siewek danego gatunku.

Jeśli brakuje tutaj warzywa lub warzyw, które chcesz uprawiać, daj nam znać, a natychmiast uzupełnimy wpisy o brakujące informacje. Jeśli chcesz się podzielić własnymi przygodami z kiełkowaniem nasion warzyw, chętnie poznamy Twoje doświadczenia z tym związane.