
Arbuz
Nasiona arbuza (kawonu) wszchodzą w czasie 7-10 dni , ale muszą mieć warunki cieplarniane.
Optymalna temperatura kiełkowania: min. 22-25°C (30°C też będzie znakomicie ?).
Nasiona wysiej do lekkiej, przepuszczalnej gleby o pH 6,5–7,5.
Sprawdź naszą półkę z nasionami arbuzów i rozpocznij słodką przygodę →
Bakłażan
Nasiona bakłażana (oberżyny) potrzebują średnio 5-10 dni w cieple, aby pokazać kiełki.
Ciepło dla nasion bakłażana to temperatura powyżej 22°C (niektórzy polecają nawet 27-32°C).
Po wykiełkowaniu dobrze rośnie w temperaturze obniżonej do 19-21°C.
Pod wysiew bakłażana wybierz podłoże o pH 6,5-6.6.
Wielki krok do własnej uprawy to znakomite nasiona oberżyny kilku odmian →
Bób
Nasiona bobu preferują chłodniej i wykiełkują już przy 3-4°C w gruncie.
Aby nasiona skiełkowały i wyjrzały ponad ziemię musisz poczekać 7-10 dni od wysiewu.
Siewki bobu wytrzymują przymrozki nawet do -4°C.
Żyzna, wilgotna, bogata w próchnicę ziemia o pH 6,5-7,0 to znakomity początek.
Nasiona bobu wybierzesz spośród polecanych odmian →
Brukiew
Jeśli temperatura podłoża ma conajmniej 3-4°C nasiona brukwii dostaną sygnał do wschodów.
Na pierwsze kiełki brukwii czekamy 5-10 dni, więc jest chwila, aby przejrzeć przepisy na dania z tym niedoceniamym warzywem.
Brukiew dobrze rośnie na glebach próchnicznych i wilgotnych o kwasowości w przedziale pH 6,0-7,5.
Brukselka
Zobacz: Kapusta brukselska ↓
Burak ćwikłowy
Ogólnie rzecz biorąc, najlepsze zabarwienie miąższu buraków uzyskuje się w niższych temperaturach, więc siew rozpocznij w kwietniu, gdy gleba ogrzeje się do temperatury 7-8°C.
Nasiona buraka potrzebują 10-20 dni na wschody, czyli dajemy im 2 tygodnie na swoje sprawy.
Buraki ćwikłowe rosną szybko na glebach lekkich lub gliniastych o pH powyżej 6,0.
Burak liściowy
Warunki uprawy buraków liściowych nie różnią się od wytycznych dla buraków ćwikłowych.
Takie nasiona skiełkują w 10-20 dni gdy gleba będzie ogrzana do conajmniej 7-8°C.
Zapewnij nasionom buraków liściowych dobry start siejąc w mokre podłoże o pH 6,0 i więcej.
Cebula
Nasiona cebuli wymagają pełnego słońca i gleby o temperaturze od 12°C.
W niższych temperaturach wschodzi dłużej i słabiej rośnie.
Na wschody cebuli poczekajmy 10-20 dni.
Nie żałuj żyznej, przepuszczalnej, najlepiej piaszczysto-gliniastej gleby o pH 6,0–7,0.
Cukinia
Temperatura gleby powyżej 22°C pozwala na bezpieczny wysiew nasion cukinii.
Najlepiej posiej w żyzną, dobrze przepuszczalną gleba o pH 5,8–6,8.
W takich warunkach pierwsze wschody radują oczy po około 7-10 dniach.
Cykoria
Nasiona cykorii kiełkują w glebie o temperaturze 15-20°C, rośliny także bardzo dobrze rozwijają się przy chłodnej pogodzie (15-19°C).
Na wschody nasion cykorii musimy poczekać zazwyczaj 10-20 dni od wysiewu.
Uprawiaj cykorie w glebie o pH 5,5–6,5.
Dynia
Dynia jest ciepłolubna, dlatego jej nasiona kiełkują w cieple, a optymalna temperatura dla wschodów dynii to ok. 24°C.
W wilgotnym podłożu nasiona kiełkują 7-10 dni.
Żyzna, przepuszczalna gleba o pH 5,8–6,8 to miejsce, w którym nasiona dynii będą się czuły jak w domu.
Nasiona dyni jadalnej to najlepsza droga do własnych kulinarnych przysmaków →
Fasola
W odpowiednich warunkach nasiona fasoli, zarówno szparagowej, jak i na suche ziarno, kiełkują w 3-10 dni.
Fasolki rozwijają się prawidłowo gdy średnia temperatura podłoża w ciągu dnia wynosi 16-18°C (w niższych temperaturach słabiej rośnie).
Optymalna temperatura gleby do kiełkowania nasion fasoli wynosi 21–32°C.
Wybierz dobrze przepuszczalną ziemię o pH w zakresie 6,5–6,8.
Nasiona fasoli szparagowej karłowej, tycznej, zielonej, żółtej, fioletowej →
Fenkuł
Fenkuł (koper bulwiasty, koper włoski) preferuje żyzne, przepuszczalne gleby bogate w materię organiczną o pH 6,5-7,5.
Nasiona bardzo dobrze kiełkują w podłożu o temperaturze w przedziale 16-20°C.
Wschody nasion fenkuła następują w przeciągu 14-21 dni od wysiewu.
Uprawa wymaga odpowiedniego nawadniania.
Groch
Nasiona grochu kiełkują od 12°C, a rośliny preferują chłodniejszą pogodę. Potrafią też wzejść w niższej lecz trwa to dłużej, a siewki słabo rosną.
Wschody grochu trwają nie dłużej niż 5-10 dni.
Aby uzyskać duże plony, należy zapewnić odpowiednią żyzność gleby i pH 6,5-6,8.
Smaczne strąki i słodkie kulki zapewnisz sobie wysiewając nasiona grochu →
Jarmuż
Aby nasiona jarmuża dobrze wschodziły utrzymuj temperaturę gleby powyżej 24°C aż do kiełkowania, następnie obniż temperaturę powietrza do około 16°C.
W ciepłej ziemi pierwsze wschody pojawią się po 5-10 dniach od wysiewu.
Jarmuż preferuje niższe temperatury uprawy, pomiędzy 13–24°C (optymalnie 16-21°C).
Przygotuj żyzną, przepuszczalną, glebę bogatą w materię organiczną o pH w zakresie 6,0–7,5 i nieprzerwanie utrzymuj jej wilgotność.
Kabaczek
Nasiona kabaczka należy traktować tak samo jak nasiona cukinii czy dyni.
Siejąc do gruntu najlepiej, gdy temperatura ziemi osiągnie conajmniej 21°C.
Produkując rozsady zapewnij im ciepłe podłoże i kiełkuj w temperaturze 24-35°C.
Po 7-10 dniach od wysiewu możesz spodzewać się pierwszych siewek kabaczków.
Kalarepa
Kalarepa preferuje łagodną lub chłodną pogodę. Nasiona kiełkują już w temperaturze 14°C.
Po około 5-10 dniach powinny wytworzyć się pierwsze siewki.
Przygotuj podłoże próchnicze, żyzne i wilgotne, o odczynie z zakresu pH 6,0–7,0.
Kalafior
Kalafiora skiełkujesz w temperaturze od 14°C.
Czas wschodów zdrowych nasion kalafiora powinien zamknąć się w przedziale 5-10 dni.
Kalafior preferuje dobrze przepuszczalną, żyzną glebę bogatą w materię organiczną, o pH 6,0–7,5 i stałej wilgotności przez cały sezon wegetacyjny.
Kapusta brukselska
Jeśli to możliwe nasiona kapusty brukselskiej wysiej w mokre i ciepłe podłoże o temperaturze około 20-24°C i utrzymuj ciepło aż do skiełkowania nasion.
Następnie możesz utrzymywać niższą temperaturę powietrza, w okolicy 16°C.
Na wschody poczekaj 5-7 dni.
Brukselka preferuje mokrą, żyzną glebę o pH powyżej 6,0.
Nasiona brukselki na półkach naszego sklepu dostępne od ręki →
Kapusta głowiasta
Produkując rozsadę kapusty nasiona wysiewamy do mokrego podłoża o temperaturze powyżej 20°C.
Siejąc późne odmiany wprost do gruntu dobrze jeśli średnia temperatura gleby nie będzie niższa niż 12°C.
Po około 5-10 dniach powinny wytworzyć się pierwsze siewki.
Uprawa kapusty wymaga żyznych gleb o pH 6,5-7,5, stale nawadnianych przez cały okres wegetacji.
Kapusta pekińska
Podobie jak wszystkie rośliny kapustne, kapusta pekińska najlepiej kiełkuje w podłożu o temperaturze w okolicach 24°C. Po skiełkowaniu temperaturę powietrza obniża się do 16-21°C.
Pierwsze siewki potrzebują około 5-10 dni na wystartowanie.
Uprawa kapusty wymaga żyznych gleb o pH 6,5-7,5, stale nawadnianych przez cały okres wegetacji.
Karczoch
Nasiona karczocha kiełkuj w temperaturze 21–26°C i rozwijaj w temperaturze 15–21°C w dzień i 10–15°C w nocy.
Wschody nasion trwają od 10 do 20 dni, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Karczochy wymagają bardzo żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby o pH 6,5–7,0.
Zanim zaczniesz zbiory karczochy potrzebują 10 dni w temperaturze 7,2–10°C, aby wywołać pączkowanie.
Koper
Nasiona kopru wysiewaj wprost do gruntu.
Najlepsze wchody nasion następują w temperaturze 18-21°C, a pierwsze efekty widać po 7-21 dniach od wysiewu.
Toleruje też niższe temperatury, ale wschody i rozwój kiełków nie są wówczas pewne.
Koper ogrodowy będzie rosnąć na większości gleb, ale preferuje żyzną i lekką, o gleby o odczynie lekko kwaśnym, czyli pH 5,5-6,5.
Nasiona kopru na każdą okazję znajdziesz w naszym asortymencie →
Koper włoski
Zobacz: Fenkuł ↑
Kukurydza
Nasiona kukurydzy są pełne wigoru same w sobie i kiełkują nie dłużej niż 3-5 dni.
Warunkiem dobrych wschodów jest temperatura gleby, która musi wynosić minimum 18°C.
Sadzenie w zimnej glebie wiąże się z ryzykiem słabego kiełkowania.
Kukurydza nie urośnie w kwaśnym podłożu, dlatego zapewnij optymalny zakres pH od 6,0-7,2.
Najsłodsze odmiany kukurydzy wyhodujesz samodzielnie z nasion →
Marchew
Marchew kiełkuje w podłożu, które osiągnie temperturę minimum 3°C.
Pierwsze wschody pojawiają się w 10-20 dni od wysiewu. Jeśli wiosna jest chłodna, marchewka kiełkuje wolniej.
Marchew wymaga dobrze przepuszczalnych gleb o pH w zakresie 6,0-6,8.
Głębokie, luźne i żyzne gleby piaszczysto-gliniaste i torfowe o dobrej zdolności zatrzymywania wilgoci dają proste i gładkie korzenie.
Kup nasiona marchwi i zapewnij sobie zdrowe warzywa na cały rok →
Melon
Aby nasiona melona skiełkowały, daj im 5-10 dni obchodząc się bardzo ostrożnie, nie dopuszczając do wyschnięcia gleby.
Do chwili skiełkowania nasion utrzymuj temperaturę 27-32°C. Później siewki i sadzonki dobrze rosną w temperaturze około 24°C.
Idealna jest lekka, dobrze przepuszczalna gleba o pH 7,0 i południowa ekspozycja stanowiska.
Mizuna
Mizuna (też musztardowiec) nie boi się chłodu, a jej nasiona kiełkują momentalnie. Usiądź obok na 2-7 dni, a nie ominie cię żaden szczegół ?.
Wymagania glebowe także minimalne: temperatura gleby od 3°C, zasobna w składniki pokarmowe, o dużej pojemności wodnej i pH 6–7,5.
Polecane do całosezonowej uprawy nasiona musztardowca i mizuny →
Oberżyna
Zobacz: Bakłażan ↑
Ogórek
Nasiona ogórka wykiełkują w przeciągu 5-10 dni, ale muszą mieć ciepło.
Do czasu wschodów utrzymuj temperaturę powyżej 21°C (22-24°C) w dzień i 16°C w nocy.
Ogórek potrafi też wzejść w niższych temperaturach, ale trwa to dużo dłużej, a sama roślina słabiej rośnie.
Ogórki wymagają ciepłej, przepuszczalnej i żyznej gleby o pH 6–6,8.
Najłatwiejsze w uprawie odmiany ogórków i tradycyjne kwaszeniaki z nasion →
Okra
Okra (piżmian jadalny) uprawiamy z nasion, które bardzo dobrze wschodzą w ciepłej glebie.
Dla szybkiego kiełkowania utrzymuj temperaturę podłoża w zakresie 27-32°C.
Siejąc wprost do gruntu gleba pod uprawę okry powinna być nagrzana do conajmniej 21°C.
Na wschody okry czekamy przeciętnie 7-14 dni.
Przygotuj glebę żyzną, próchniczą o pH 6,0-7,0.
Papryka
Nasiona papryki w optymalnych warunkach potrzebują 5-10 dni na wykiełkowanie.
Jeśli to możliwe, utrzymuj temperaturę gleby w przedziale 27-32°C aż do wykiełkowania (w chłodniejszej glebie papryka kiełkuje bardzo powoli).
Siewki trzymaj w temperaturze ok. 21°C w dzień i 16°C nocy.
Papryka rośnie na dobrze przepuszczalnych, żyznych glebach o pH 6,5.
Pietruszka
Pietruszka to warzywo lubiące chłód – rośnie słabiej i ma zniekształcone korzenie, jeśli ma za ciepło.
Nasiona pietruszki kiełkują już w temperaturze 2°C, dlatego siew wiosenny jest bardzo skuteczny.
Jednak trzeba swoje odczekać i po około 14-30 dni od wysiewu możemy oczekiwać pierwszych wschodów. Utrzymuj wilgotną powierzchnię gleby w okresie kiełkowania.
Przygotuj stanowisko z głęboko uprawioną i żyzną glebą o pH około 6,5.
Pomidor
Nasiona pomidora wschodzą w ciągu 5-10 dni od wysiewu gdy tylko zapewnisz im optymalne warunki przy produkcji rozsady.
Pojemniki z wysianymi pomidorami trzymaj w temperaturze 24-29°C i umiarkowanej wilgotności.
Pomidory potrafią też wykiełkować w niższych temperaturach, ale gdy mają zimno, nie mogą pobierać fosforu z podłoża.
Sadzonki pomidorów uprawiaj w temperaturze 16-21°C unikając wystawiania ich na następujące po sobie nocne temperatury poniżej 7°C.
Preferowana gleba o pH 6,0–6,8.
Znakomity wybór nasion pomidorów znajdziesz w naszym sklepie →
Por
Nasiona pora kiełkują w podłożu o temperaturze powyżej 15°C, następnie temperatura może być niższa (od 12°C). Kiełkowanie w niższych temperaturach trwa znacznie dłużej.
Siewki porów otrzymujemy po 10-20 dniach od wysiewu nasion.
Pory są roślinami żarłocznymi i dla uzyskania najlepszych rezultatów wymagają bardzo żyznej gleby o pH 6,2–6,8.
Rabarbar
Nasiona rabarbaru wykiełkują w 10-14 dni w ciepłym podłożu o temperaturze wynoszącej 20-30°C.
Sadzonki wysadź w miejsce w pełnym słońcu, w dobrze przepuszczalną, żyzną glebę o optymalnym pH 6,0-6,8 (tolerują pH 5,7–7,0).
Przed wysiewem nasiona rabarbaru należy moczyć przez 2 godziny.
Rabarbar z nasion nie zawsze powtarza cechy rośliny matecznej.
Wieloletni rabarbar dobrze radzi sobie z przymrozkami.
Roszponka
Roszponka dobrze rośnie w chłodnych i łagodnych warunkach pogodowych.
Nasiona roszponki można siać w dowolnym momencie, gdy temperatura gleby waha się w zakresie 5–20°C. Nie siej, jeśli temperatura gleby przekroczy 20°C, ponieważ nasiona przejdą w stan uśpienia.
Po 7-14 dniach od wysiewu pojawiają się pierwsze siewki roszponki.
Najlepiej rośnie na glebach żyznych o pH 6,0-7,0.
Rzepa
Rzepa toleruje umiarkowany chłód i wykiełkuje już w temperaturze powyżej 2°C, co zajmie jej 4-6 dni.
Nasiona rzepy preferuje żyzną, dobrze przepuszczalną glebę o pH 6,0–7,5.
Rzeżucha
Rzeżuchę uprawia się cały rok na wacie w pojemnikach ustawionych w ciepłych pomieszczeniach.
Nasiona rzeżuchy kiełkują momentalnie (w 1 dzień) w temperaturze pokojowej, czyli od około 20°C.
Rzodkiew
Nasiona rzodkwi wymagają podobnych warunków uprawy co rzodkiewki ↓ z uwzględnieniem specyficznych terminów siewu niektórych odmian.
Rzodkiewka
Nasiona rzodkiewki można wysiewać w dowolnym momencie sezonu w zimnych i ogrzewanych tunelach oraz w gruncie zaczynając od wczesnej wiosny.
Rzodkiewki skiełkują w 4-6 dni nawet w chłodniejszych warunkach, gdy gleba dopiero zaczyna nagrzewać się do temperatury powyżej 2°C (optymalnie 10-14°C).
Uprawa rzodkiewki wymaga gleby przepuszczalnej o pH w zakresie 5,8–6,8.
Wybierz nasiona rzodkiewki i korzystaj z własnych plonów przez cały sezon →
Salsefia
Nasiona salsefii kiełkują 10-14 dni i nie boją się chłodów, dlatego wystarczy powyżej 2°C, aby w przepuszczalnym podłożu wystartować pierwsze siewki.
Selsefia preferuje głęboko uprawiane, lekkie podłoże o pH 6,5-7,5, mające stałą strukturę do około 50 cm głębokości, aby korzenie rosły proste.
Sałata
Sałata jest odporna na chłodne warunki pogodowe i najlepiej rośnie w temperaturze 16-18°C, a najlepiej kiełkuje w temperaturze poniżej 21°C.
Nasiona sałaty mogą wejść w spoczynek termiczny gdy są barażone na działanie wysokich temperatur.
Kiełkowanie nasion sałaty trwa przeważnie 4-7 dni.
Optymalne pH podłoża dla sałaty mieści się w przedziale 6,0-6,5.
Uprawiaj eko, spożywaj świeże, ciesz się smakiem: nasiona sałaty masłowej, nasiona sałaty lodowej, nasiona sałaty liściowej →
Seler korzeniowy i naciowy
Seler korzeniowy i naciowy wymagają żyznych gleb o pH w zakresie 6,0-7,0, stale nawadnianych przez cały sezon.
Do kiełkowania nasiona selera wymagają światła.
Do czasu skiełkowania utrzymuj glebę wilgotną a temperaturę w przedziale 21-24°C.
Sadzonki pojawiają się po 10-20 dniach, następnie temperaturę można obniżyć do 16-21°C.
Skorzonera
Nasiona skorzonery wykiełkują w 10-20 dni.
Ziemia do wysiewu nie musi być szczególnie ciepła, wystarczy od 2°C, aby liczyć na pierwsze udane próby uprawy skorzonery z nasion.
Skorzonera ma za to wysokie wymagania glebowe, preferuje gleby próchnicze, gliniaste lub gliniasto-piaszczyste, głeboko uprawiane, o pH 6,5-7,5.
Szczaw
Aby cieszyć się smakiem delikatnych, kwaskowatych liści szczawiu wysiewaj nasiona na żyznej glebie od wiosny do połowy lata.
Nasiona szczwiu kiełkują w temperaturze od 10°C, ale konicznie muszą mieć wilgotno.
Wschody trwają zazwyczaj 7-14 dni.
Wysiewaj i uprawiaj szczaw na glebach o odczynie pH od 4,0 do 7,0.
Szczypiorek
Szczypiorek wieloletni wysiewamy wprost do gruntu, który ogrzany jest do conajmniej 12°C.
Optymalne warunki startowe dla nasion szczypiorku to 18-21°C, wówczas kiełkują w 7-14 dni.
Zapewnij glebę dość bogatą w próchnicę o pH 6,6-7,2, a jeżeli pH jest poniżej 6,0 – glebę musisz wapnować.
Sprawdź nasiona szczypiorku i wybierz swoją idealną odmianę →
Szparag
Nasiona szparaga najlepiej kiełkują temperaturze 23-27°C w dzień i conajmniej 18°C w nocy.
Przeciętnie wschody szparagów trwają 10-25 dni.
Szparagi preferują dobrze przepuszczalną, żyzną glebę o pH 7,0 i stanowisko w pełnym słońcu lub półcieniu.
Szpinak
Nasiona szpinaku najlepiej kiełkują w chłodnej glebie.
Gdy podłoże utrzymuje temperaturę ponad 2-3°C, wschody następują w 5-7 dni.
Szpinak rośnie na różnorodnych glebach, jeśli są wilgotne i żyzne, ale jest wrażliwy na kwasowość – pH powinno wynosić co najmniej 6,0, najlepiej 6,5–7,5.
Szpinak nowozelandzki
W przeciwieństwie do tradycyjnego, szpinak nowozelandzki uwielbia ciepło i do skiełkowania potrzebuje mokrego podłoża nagrzanego do conajmniej 20°C.
Wschody są niespieszne i trzeba się uzbroić w cierpliwość na 20-30 dni od wysiewu.
Używaj przekompostowanego podłoża o pH w zakresie 6,0-7,0.
Temperatura kiełkowania nasion warzyw to jeden z ważniejszych czynników decydujących o dobrym starcie naszej uprawy. Wiele warzyw nie rozpocznie wegetacji, gdy jest zimno. Z drugiej strony niektóre skiełkują tylko, gdy nie będzie zbyt ciepło. Dobrze jest mieć na uwadze te zmienne, kontrolować warunki otoczenia i zapewnić odpowiedni klimat dla siewek danego gatunku.
Jeśli brakuje tutaj warzywa lub warzyw, które chcesz uprawiać, daj nam znać, a natychmiast uzupełnimy wpisy o brakujące informacje. Jeśli chcesz się podzielić własnymi przygodami z kiełkowaniem nasion warzyw, chętnie poznamy Twoje doświadczenia z tym związane.