Sadzonki rabarbaru

Temperatura kiełkowania nasion warzyw i czas wschodów

Ile odczekać nim skiełkują pomidory w szklarniowych warunkach? Albo cebula wysiana do gruntu? Nasiona fasoli kiełkują w 3 dni, ale pietruszka potrzebuje już prawie miesiąc. Jaką temperaturę utrzymć, aby na start zapewnić właściwe warunki do kiełkowania delikatnym roślinom?
Przejrzeliśmy wiele źródeł, aby przygotować krótkie podpowiedzi dla każdego popularnego warzywa. Odszukaj swoje smaki i sprawdź jaka jest optymalna temperatura kiełkowania nasion, średni czas wschodzenia, prawidłowe pH gleby i… kontroluj uprawy od pierwszego dnia.
Pamiętaj
Kiełkowanie nasion zależy od wielu różnych czynników, a podane poniżej wartości są wynikiem najlepszych praktyk ogrodniczych. Wiele elementów jak: właściwe oświetlenie, jakość nasion, higiena uprawy mają ogromny wpływ na wynik kiełkowania i wigor siewek. Nasiona poddane dodatkowej obróbce (otoczkowane, na taśmie) kiełkują dłużej i wymagają innych warunków w pierwszym etapie uprawy.
Temperatura Kiełkowania Nasion Warzyw I Czas Wschodów

Arbuz

Nasiona arbuza (kawonu) wszchodzą w czasie  7-10 dni , ale muszą mieć warunki cieplarniane.
Optymalna temperatura kiełkowania:  min. 22-25°C  (30°C też będzie znakomicie ?).
Nasiona wysiej do lekkiej, przepuszczalnej gleby o  pH 6,5–7,5. 

Sprawdź naszą półkę z nasionami arbuzów i rozpocznij słodką przygodę →

Bakłażan

Nasiona bakłażana (oberżyny) potrzebują średnio  5-10 dni  w cieple, aby pokazać kiełki.
Ciepło dla nasion bakłażana to temperatura  powyżej 22°C  (niektórzy polecają nawet 27-32°C).
Po wykiełkowaniu dobrze rośnie w temperaturze obniżonej do 19-21°C.
Pod wysiew bakłażana wybierz podłoże o  pH 6,5-6.6. 

Wielki krok do własnej uprawy to znakomite nasiona oberżyny kilku odmian →

Bób

Nasiona bobu preferują chłodniej i wykiełkują już przy  3-4°C  w gruncie.
Aby nasiona skiełkowały i wyjrzały ponad ziemię musisz poczekać  7-10 dni  od wysiewu.
Siewki bobu wytrzymują przymrozki nawet do -4°C.
Żyzna, wilgotna, bogata w próchnicę ziemia o  pH 6,5-7,0  to znakomity początek.

Nasiona bobu wybierzesz spośród polecanych odmian →

Brukiew

Jeśli temperatura podłoża ma conajmniej  3-4°C  nasiona brukwii dostaną sygnał do wschodów.
Na pierwsze kiełki brukwii czekamy  5-10 dni,  więc jest chwila, aby przejrzeć przepisy na dania z tym niedoceniamym warzywem.
Brukiew dobrze rośnie na glebach próchnicznych i wilgotnych o kwasowości w przedziale  pH 6,0-7,5. 

Brukselka

Zobacz: Kapusta brukselska ↓

Burak ćwikłowy

Ogólnie rzecz biorąc, najlepsze zabarwienie miąższu buraków uzyskuje się w niższych temperaturach, więc siew rozpocznij w kwietniu, gdy gleba ogrzeje się do temperatury  7-8°C. 
Nasiona buraka potrzebują  10-20 dni  na wschody, czyli dajemy im 2 tygodnie na swoje sprawy.
Buraki ćwikłowe rosną szybko na glebach lekkich lub gliniastych o  pH powyżej 6,0. 

Burak liściowy

Warunki uprawy buraków liściowych nie różnią się od wytycznych dla buraków ćwikłowych.
Takie nasiona skiełkują w  10-20 dni  gdy gleba będzie ogrzana do  conajmniej 7-8°C. 
Zapewnij nasionom buraków liściowych dobry start siejąc w mokre podłoże o  pH 6,0 i więcej. 

Cebula

Nasiona cebuli wymagają pełnego słońca i gleby o temperaturze  od 12°C. 
W niższych temperaturach wschodzi dłużej i słabiej rośnie.
Na wschody cebuli poczekajmy  10-20 dni. 
Nie żałuj żyznej, przepuszczalnej, najlepiej piaszczysto-gliniastej gleby  o pH 6,0–7,0. 

Odmiany amatorskie i profesjonalne możesz uprawiać samodzielnie z nasion cebuli, które dla Ciebie mamy →

Cukinia

Temperatura gleby  powyżej 22°C  pozwala na bezpieczny wysiew nasion cukinii.
Najlepiej posiej w żyzną, dobrze przepuszczalną gleba o  pH 5,8–6,8. 
W takich warunkach pierwsze wschody radują oczy po około  7-10 dniach. 

Wszystkie nasiona cukinii odmian o pondprzeciętnych cechach znajdziesz na naszych półkach sklepowych →

Cykoria

Nasiona cykorii kiełkują w glebie o temperaturze  15-20°C,  rośliny także bardzo dobrze rozwijają się przy chłodnej pogodzie (15-19°C).
Na wschody nasion cykorii musimy poczekać zazwyczaj  10-20 dni  od wysiewu.
Uprawiaj cykorie w glebie o  pH 5,5–6,5. 

Dynia

Dynia jest ciepłolubna, dlatego jej nasiona kiełkują w cieple, a optymalna temperatura dla wschodów dynii to  ok. 24°C. 
W wilgotnym podłożu nasiona kiełkują  7-10 dni. 
Żyzna, przepuszczalna gleba o  pH 5,8–6,8  to miejsce, w którym nasiona dynii będą się czuły jak w domu.

Nasiona dyni jadalnej to najlepsza droga do własnych kulinarnych przysmaków →

Fasola

W odpowiednich warunkach nasiona fasoli, zarówno szparagowej, jak i na suche ziarno, kiełkują w  3-10 dni. 
Fasolki rozwijają się prawidłowo gdy średnia temperatura podłoża w ciągu dnia wynosi  16°C  (w niższych temperaturach słabiej rośnie).
Optymalna temperatura gleby do kiełkowania nasion fasoli wynosi  21–32°C. 
Wybierz dobrze przepuszczalną ziemię o  pH w zakresie 6,5–6,8. 

Nasiona fasoli szparagowej karłowej, tycznej, zielonej, żółtej, fioletowej →

Fenkuł

Fenkuł (koper bulwiasty, koper włoski) preferuje żyzne, przepuszczalne gleby bogate w materię organiczną o  pH 6,5-7,5. 
Nasiona bardzo dobrze kiełkują w podłożu o temperaturze w przedziale  16-20°C. 
Wschody nasion fenkuła następują w przeciągu  14-21 dni  od wysiewu.
Uprawa wymaga odpowiedniego nawadniania.

Groch

Nasiona grochu kiełkują  od 12°C,  a rośliny preferują chłodniejszą pogodę. Potrafią też wzejść w niższej lecz trwa to dłużej, a siewki słabo rosną.
Wschody grochu trwają nie dłużej niż  5-10 dni. 
Aby uzyskać duże plony, należy zapewnić odpowiednią żyzność gleby i  pH 6,5-6,8. 

Smaczne strąki i słodkie kulki zapewnisz sobie wysiewając nasiona grochu

Jarmuż

Aby nasiona jarmuża dobrze wschodziły utrzymuj temperaturę gleby  powyżej 24°C  aż do kiełkowania, następnie obniż temperaturę powietrza do około 16°C.
W ciepłej ziemi pierwsze wschody pojawią się po  5-10 dniach  od wysiewu.
Jarmuż preferuje niższe temperatury uprawy, pomiędzy 13–24°C (optymalnie 16-21°C).
Przygotuj żyzną, przepuszczalną, glebę bogatą w materię organiczną o  pH w zakresie 6,0–7,5  i nieprzerwanie utrzymuj jej wilgotność.

Kabaczek

Nasiona kabaczka należy traktować tak samo jak nasiona cukinii czy dyni.
Siejąc do gruntu najlepiej, gdy temperatura ziemi osiągnie conajmniej  21°C. 
Produkując rozsady zapewnij im ciepłe podłoże i kiełkuj w temperaturze  24-35°C. 
Po  7-10 dniach  od wysiewu możesz spodzewać się pierwszych siewek kabaczków.

Kalarepa

Kalarepa preferuje łagodną lub chłodną pogodę. Nasiona kiełkują już w temperaturze  14°C. 
Po około  5-10 dniach  powinny wytworzyć się pierwsze siewki.
Przygotuj podłoże próchnicze, żyzne i wilgotne, o odczynie z zakresu  pH 6,0–7,0. 

Kalafior

Kalafiora skiełkujesz w temperaturze  od 14°C. 
Czas wschodów zdrowych nasion kalafiora powinien zamknąć się w przedziale  5-10 dni. 
Kalafior preferuje dobrze przepuszczalną, żyzną glebę bogatą w materię organiczną, o  pH 6,0–7,5  i stałej wilgotności przez cały sezon wegetacyjny.

Kapusta brukselska

Jeśli to możliwe nasiona kapusty brukselskiej wysiej w mokre i ciepłe podłoże o temperaturze około  20-24°C  i utrzymuj ciepło aż do skiełkowania nasion.
Następnie możesz utrzymywać niższą temperaturę powietrza, w okolicy 16°C.
Na wschody poczekaj  5-7 dni. 
Brukselka preferuje mokrą, żyzną glebę o  pH powyżej 6,0. 

Nasiona brukselki na półkach naszego sklepu dostępne od ręki →

Kapusta głowiasta

Produkując rozsadę kapusty nasiona wysiewamy do mokrego podłoża o temperaturze  powyżej 20°C. 
Siejąc późne odmiany wprost do gruntu dobrze jeśli średnia temperatura gleby nie będzie niższa niż  12°C. 
Po około  5-10 dniach  powinny wytworzyć się pierwsze siewki.
Uprawa kapusty wymaga żyznych gleb o  pH 6,5-7,5,  stale nawadnianych przez cały okres wegetacji.

Kapusta pekińska

Podobie jak wszystkie rośliny kapustne, kapusta pekińska najlepiej kiełkuje w podłożu o temperaturze w okolicach  24°C.  Po skiełkowaniu temperaturę powietrza obniża się do 16-21°C.
Pierwsze siewki potrzebują około  5-10 dni  na wystartowanie.
Uprawa kapusty wymaga żyznych gleb o  pH 6,5-7,5,  stale nawadnianych przez cały okres wegetacji.

Karczoch

Nasiona karczocha kiełkuj w temperaturze  21–26°C  i rozwijaj w temperaturze 15–21°C w dzień i 10–15°C w nocy.
Wschody nasion trwają  od 10 do 20 dni,  więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Karczochy wymagają bardzo żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby o  pH 6,5–7,0. 
Zanim zaczniesz zbiory karczochy potrzebują 10 dni w temperaturze 7,2–10°C, aby wywołać pączkowanie.

Koper

Nasiona kopru wysiewaj wprost do gruntu.
Najlepsze wchody nasion następują w temperaturze  18-21°C,  a pierwsze efekty widać po  7-21 dniach  od wysiewu.
Toleruje też niższe temperatury, ale wschody i rozwój kiełków nie są wówczas pewne.
Koper ogrodowy będzie rosnąć na większości gleb, ale preferuje żyzną i lekką, o gleby o odczynie lekko kwaśnym, czyli  pH 5,5-6,5. 

Nasiona kopru na każdą okazję znajdziesz w naszym asortymencie →

Koper włoski

Zobacz: Fenkuł ↑

Kukurydza

Nasiona kukurydzy są pełne wigoru same w sobie i kiełkują nie dłużej niż  3-5 dni. 
Warunkiem dobrych wschodów jest temperatura gleby, która musi wynosić  minimum 18°C. 
Sadzenie w zimnej glebie wiąże się z ryzykiem słabego kiełkowania.
Kukurydza nie urośnie w kwaśnym podłożu, dlatego zapewnij optymalny zakres  pH od 6,0-7,2. 

Najsłodsze odmiany kukurydzy wyhodujesz samodzielnie z nasion →

Marchew

Marchew kiełkuje w podłożu, które osiągnie temperturę minimum  3°C. 
Pierwsze wschody pojawiają się w  10-20 dni  od wysiewu. Jeśli wiosna jest chłodna, marchewka kiełkuje wolniej.
Marchew wymaga dobrze przepuszczalnych gleb o pH w zakresie  6,0-6,8. 
Głębokie, luźne i żyzne gleby piaszczysto-gliniaste i torfowe o dobrej zdolności zatrzymywania wilgoci dają proste i gładkie korzenie.

Kup nasiona marchwi i zapewnij sobie zdrowe warzywa na cały rok →

Melon

Aby nasiona melona skiełkowały, daj im  5-10 dni  obchodząc się bardzo ostrożnie, nie dopuszczając do wyschnięcia gleby.
Do chwili skiełkowania nasion utrzymuj temperaturę  27-32°C.  Później siewki i sadzonki dobrze rosną w temperaturze około 24°C.
Idealna jest lekka, dobrze przepuszczalna gleba o  pH 7,0  i południowa ekspozycja stanowiska.

Mizuna

Mizuna (też musztardowiec) nie boi się chłodu, a jej nasiona kiełkują momentalnie. Usiądź obok na  2-7 dni,  a nie ominie cię żaden szczegół ?.
Wymagania glebowe także minimalne: temperatura gleby  od 3°C,  zasobna w składniki pokarmowe, o dużej pojemności wodnej i  pH 6–7,5. 

Polecane do całosezonowej uprawy nasiona musztardowca i mizuny

Oberżyna

Zobacz: Bakłażan ↑

Ogórek

Nasiona ogórka wykiełkują w przeciągu  5-10 dni,  ale muszą mieć ciepło.
Do czasu wschodów utrzymuj temperaturę powyżej  21°C (22-24°C)  w dzień i 16°C w nocy.
Ogórek potrafi też wzejść w niższych temperaturach, ale trwa to dużo dłużej, a sama roślina słabiej rośnie.
Ogórki wymagają ciepłej, przepuszczalnej i żyznej gleby o  pH 6–6,8. 

Najłatwiejsze w uprawie odmiany ogórków i tradycyjne kwaszeniaki z nasion →

Okra

Okra (piżmian jadalny) uprawiamy z nasion, które bardzo dobrze wschodzą w ciepłej glebie.
Dla szybkiego kiełkowania utrzymuj temperaturę podłoża w zakresie  27-32°C. 
Siejąc wprost do gruntu gleba pod uprawę okry powinna być nagrzana do  conajmniej 21°C. 
Na wschody okry czekamy przeciętnie  7-14 dni. 
Przygotuj glebę żyzną, próchniczą o  pH 6,0-7,0. 

Papryka

Nasiona papryki w optymalnych warunkach potrzebują  5-10 dni  na wykiełkowanie.
Jeśli to możliwe, utrzymuj temperaturę gleby w przedziale  27-32°C  aż do wykiełkowania (w chłodniejszej glebie papryka kiełkuje bardzo powoli).
Siewki trzymaj w temperaturze ok. 21°C w dzień i 16°C nocy.
Papryka rośnie na dobrze przepuszczalnych, żyznych glebach o  pH 6,5. 

Wybierz swoją ulubioną odmianę, wysiej nasiona papryki i ciesz się znakomitymi owocami o dominującym smaku →

Pietruszka

Pietruszka to warzywo lubiące chłód – rośnie słabiej i ma zniekształcone korzenie, jeśli ma za ciepło.
Nasiona pietruszki kiełkują już w temperaturze  2°C,  dlatego siew wiosenny jest bardzo skuteczny.
Jednak trzeba swoje odczekać i po około  14-30 dni  od wysiewu możemy oczekiwać pierwszych wschodów. Utrzymuj wilgotną powierzchnię gleby w okresie kiełkowania.
Przygotuj stanowisko z głęboko uprawioną i żyzną glebą o  pH około 6,5. 

Pomidor

Nasiona pomidora wschodzą w ciągu  5-10 dni  od wysiewu gdy tylko zapewnisz im optymalne warunki przy produkcji rozsady.
Pojemniki z wysianymi pomidorami trzymaj w temperaturze  24-29°C  i umiarkowanej wilgotności.
Pomidory potrafią też wykiełkować w niższych temperaturach, ale gdy mają zimno, nie mogą pobierać fosforu z podłoża.
Sadzonki pomidorów uprawiaj w temperaturze  16-21°C  unikając wystawiania ich na następujące po sobie nocne temperatury poniżej 7°C.
Preferowana gleba o  pH 6,0–6,8. 

Znakomity wybór nasion pomidorów znajdziesz w naszym sklepie →

Por

Nasiona pora kiełkują w podłożu o temperaturze  powyżej 15°C,  następnie temperatura może być niższa (od 12°C). Kiełkowanie w niższych temperaturach trwa znacznie dłużej.
Siewki porów otrzymujemy po  10-20 dniach  od wysiewu nasion.
Pory są roślinami żarłocznymi i dla uzyskania najlepszych rezultatów wymagają bardzo żyznej gleby o  pH 6,2–6,8. 

Rabarbar

Nasiona rabarbaru wykiełkują w  10-14 dni  w ciepłym podłożu o temperaturze wynoszącej  20-30°C. 
Sadzonki wysadź w miejsce w pełnym słońcu, w dobrze przepuszczalną, żyzną glebę o optymalnym  pH 6,0-6,8  (tolerują pH 5,7–7,0).
Przed wysiewem nasiona rabarbaru należy moczyć przez 2 godziny.
Rabarbar z nasion nie zawsze powtarza cechy rośliny matecznej.
Wieloletni rabarbar dobrze radzi sobie z przymrozkami.

Roszponka

Roszponka dobrze rośnie w chłodnych i łagodnych warunkach pogodowych.
Nasiona roszponki można siać w dowolnym momencie, gdy temperatura gleby waha się w zakresie  5–20°C.  Nie siej, jeśli temperatura gleby przekroczy 20°C, ponieważ nasiona przejdą w stan uśpienia.
Po  7-14 dniach  od wysiewu pojawiają się pierwsze siewki roszponki.
Najlepiej rośnie na glebach żyznych o  pH 6,0-7,0. 

Rzepa

Rzepa toleruje umiarkowany chłód i wykiełkuje już w temperaturze  powyżej 2°C,  co zajmie jej  4-6 dni. 
Nasiona rzepy preferuje żyzną, dobrze przepuszczalną glebę o  pH 6,0–7,5. 

Rzeżucha

Rzeżuchę uprawia się cały rok na wacie w pojemnikach ustawionych w ciepłych pomieszczeniach.
Nasiona rzeżuchy kiełkują momentalnie (w 1 dzień) w temperaturze pokojowej, czyli od około 20°C.

Rzodkiew

Nasiona rzodkwi wymagają podobnych warunków uprawy co rzodkiewki ↓ z uwzględnieniem specyficznych terminów siewu niektórych odmian.

Rzodkiewka

Nasiona rzodkiewki można wysiewać w dowolnym momencie sezonu w zimnych i ogrzewanych tunelach oraz w gruncie zaczynając od wczesnej wiosny.
Rzodkiewki skiełkują w  4-6 dni  nawet w chłodniejszych warunkach, gdy gleba dopiero zaczyna nagrzewać się do temperatury powyżej  2°C  (optymalnie 10-14°C).
Uprawa rzodkiewki wymaga gleby przepuszczalnej o  pH w zakresie 5,8–6,8. 

Wybierz nasiona rzodkiewki i korzystaj z własnych plonów przez cały sezon →

Salsefia

Nasiona salsefii kiełkują  10-14 dni  i nie boją się chłodów, dlatego wystarczy  powyżej 2°C,  aby w przepuszczalnym podłożu wystartować pierwsze siewki.
Selsefia preferuje głęboko uprawiane, lekkie podłoże o  pH 6,0-7,0,  mające stałą strukturę do około 50 cm głębokości, aby korzenie rosły proste.

Sałata

Sałata jest odporna na chłodne warunki pogodowe i najlepiej rośnie w temperaturze 16-18°C, a najlepiej kiełkuje w temperaturze  poniżej 21°C. 
Nasiona sałaty mogą wejść w spoczynek termiczny gdy są barażone na działanie wysokich temperatur.
Kiełkowanie nasion sałaty trwa przeważnie  4-7 dni. 
Optymalne pH podłoża dla sałaty mieści się w przedziale  6,0-6,5. 

Uprawiaj eko, spożywaj świeże, ciesz się smakiem: nasiona sałaty masłowej, nasiona sałaty lodowej, nasiona sałaty liściowej →

Seler korzeniowy i naciowy

Seler korzeniowy i naciowy wymagają żyznych gleb o  pH w zakresie 6,0-7,0,  stale nawadnianych przez cały sezon.
Do kiełkowania nasiona selera wymagają światła.
Do czasu skiełkowania utrzymuj glebę wilgotną a temperaturę w przedziale  21-24°C. 
Sadzonki pojawiają się  po 10-20 dniach,  następnie temperaturę można obniżyć do 16-21°C.

Skorzonera

Nasiona skorzonery wykiełkują w  10-14 dni. 
Ziemia do wysiewu nie musi być szczególnie ciepła, wystarczy  od 2°C,  aby liczyć na pierwsze udane próby uprawy skorzonery z nasion.
Skorzonera ma za to wysokie wymagania glebowe, preferuje gleby próchnicze, gliniaste lub gliniasto-piaszczyste, głeboko uprawiane, o  pH 6,5-7,5. 

Szczaw

Aby cieszyć się smakiem delikatnych, kwaskowatych liści szczawiu wysiewaj nasiona na żyznej glebie od wiosny do połowy lata.
Nasiona szczwiu kiełkują w temperaturze  od 10°C,  ale konicznie muszą mieć wilgotno.
Wschody trwają zazwyczaj  7-14 dni. 
Wysiewaj i uprawiaj szczaw na glebach o odczynie  pH od 4,0 do 7,0. 

Szczypiorek

Szczypiorek wieloletni wysiewamy wprost do gruntu, który ogrzany jest do  conajmniej 12°C. 
Optymalne warunki startowe dla nasion szczypiorku to  18-21°C,  wówczas kiełkują w 7-14 dni.
Zapewnij glebę dość bogatą w próchnicę o  pH 6,6-7,2,  a jeżeli pH jest poniżej 6,0 – glebę musisz wapnować.

Sprawdź nasiona szczypiorku i wybierz swoją idealną odmianę →

Szparag

Nasiona szparaga najlepiej kiełkują temperaturze  23-27°C  w dzień i conajmniej 18°C w nocy.
Przeciętnie wschody szparagów trwają  10-25 dni. 
Szparagi preferują dobrze przepuszczalną, żyzną glebę o  pH 7,0  i stanowisko w pełnym słońcu lub półcieniu.

Szpinak

Nasiona szpinaku najlepiej kiełkują w chłodnej glebie.
Gdy podłoże utrzymuje temperaturę  ponad 2-3°C,  wschody następują w  5-7 dni. 
Szpinak rośnie na różnorodnych glebach, jeśli są wilgotne i żyzne, ale jest wrażliwy na kwasowość – pH powinno wynosić co najmniej  6,0, najlepiej 6,5–7,5. 

Szpinak nowozelandzki

W przeciwieństwie do tradycyjnego, szpinak nowozelandzki uwielbia ciepło i do skiełkowania potrzebuje mokrego podłoża nagrzanego do  conajmniej 20°C. 
Wschody są niespieszne i trzeba się uzbroić w cierpliwość na  20-30 dni  od wysiewu.
Używaj przekompostowanego podłoża o  pH w zakresie 6,0-7,0. 

Temperatura kiełkowania nasion warzyw to jeden z ważniejszych czynników decydujących o dobrym starcie naszej uprawy. Wiele warzyw nie rozpocznie wegetacji, gdy jest zimno. Z drugiej strony niektóre skiełkują tylko, gdy nie będzie zbyt ciepło. Dobrze jest mieć na uwadze te zmienne, kontrolować warunki otoczenia i zapewnić odpowiedni klimat dla siewek danego gatunku.

Jeśli brakuje tutaj warzywa lub warzyw, które chcesz uprawiać, daj nam znać, a natychmiast uzupełnimy wpisy o brakujące informacje. Jeśli chcesz się podzielić własnymi przygodami z kiełkowaniem nasion warzyw, chętnie poznamy Twoje doświadczenia z tym związane.


Do you want to hide this popup?

Dziękujemy 💚